Τι όνομα να δώσω στο παιδί μου;

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι όνομα να δώσω στο παιδί μου; ΙΔΕΕΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

Birthstories photography by Babis Tsoukias

Η επιλογή του ονόματος είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που καλούνται να λάβουν οι γονείς και η οποία θα συνοδεύει το παιδί τους για όλη την ζωή του. Ατελείωτες ώρες κουβέντας, συζητήσεων αλλά και καβγάδων καταλήγουν πολλές φορές οι γονείς, στο θέμα » Τι όνομα να δώσω στο παιδί μου».Θα ακολουθήσω τον παραδοσιακό τρόπο και θα δώσω το όνομα του παππού και της γιαγιάς;  Θα δώσω το όνομα μου ή του πατέρα; Αν και στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένο οι γονείς σε κάποιες ευρωπαικές χώρες  δίνουν τα ονόματα τους με κάποιο υποκοριστικό.

Ποιο όνομα θα δώσετε στο παιδί σας; Όλοι οι γονείς επιθυμούν το καλύτερο για το μικρό τους και είναι αρκετοί  εκείνοι που επιλέγουν να δώσουν ένα όνομα με ιδιαίτερη σημασία και δύναμη. Το όνομα το οποίο θα έχει το παιδί σας είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας του παιδιού, που θα το ακολουθεί σε όλη του την ζωή. To Vaptisimag έχει επιλέξει κάποια ονόματα που μπορεί να σας αρέσουν και να πάρετε μια ιδέα. Ονόματα για αγόρια και για κορίτσια με ιστορία. Ονόματα που δεν θα ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο.

Paidi

Αλέξανδρος: Όλοι γνωρίζουμε το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη και Μακεδόνα Βασιλιά που με τις κατα­κτήσεις του έφτασε στα σύνορα της Ελλάδας μέχρι την Ινδία. Σημαίνει «αυτός που προστατεύει τους ανθρώπους».

Αντιγόνη: Πρόκειται για την κόρη του Βασιλιά της Θήβας Οιδίποδα. Η Αντιγόνη είναι από τις πιο δυναμικές γυναικείες φιγούρες του αρχαίου κόσμου, αφού αγνόησε της βασιλικές προσταγές του θείου της και υπακούοντας στους ηθικούς νόμους έθαψε το πτώμα του αδερφού της. Αυτή την ανυπακοή την πλήρωσε με τη ζωή της.

Βερενίκη: Είναι το όνομα μιας Αιγύπτιας Βασίλισσας, γνωστή για την ομορφιά τns και τα μακριά ξανθά μαλλιά της. Όταν ο άντρας της έφυγε για τον πόλεμο έταξε στην θεά Αφροδίτη να κόψει τα μαλλιά αν ο άντρας της γυρίσει σώος. Έτσι και έγινε. Οι θεοί ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ από την προσφορά της  κοπέλας που πήραν τα μαλλιά της και τα έκαναν αστερισμό, την κόμη της Βερενίκης.

Βίκτορας: Αντρικό όνομα που σημαίνει νικητής.

Γεράσιμος: Αυτό είναι το όνομα του προστάτη της Κεφαλονιάς και σημαίνει «τιμημένος, βραβευμένος».

Γαλήνη: Πρόκειται για μία από της πενήντα Νηρηίδες. Οι Νηρηίδες ήταν νύμφες της θάλασσας και εκπροσωπούν την φύση του νερού με τις χαρές και τα απρόοπτα που αυτό το στοιχείο κρύβει. Ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας.

Δανάη: Σημαίνει «χαρούμενη» και είναι το όνομα της μητέρας του μυθικού ήρωα Περσέα. Η Δανάη ήταν κόρη του Βασιλιά του Άργους Αρκίσιου. Ο Aρκίσιος έμαθε από το μαντείο των Δελφών ότι θα αποκτήσει εγγονό που θα τον σκοτώσει. Έτσι φυλάκισε την Δανάη για να γλιτώσει από το χρησμό. Ο Δίας όμως ερωτεύτηκε την όμορφη Δανάη και μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή μπήκε στο δωμάτιό της και την άφησε έγκυο. Όταν ο Aρκίσιος το έμαθε για το παιδί, τους έβαλε και τους δύο σε ένα μπαούλο και τους πέταξε στη θάλασσα. Ένας ψαράς από τη Σέριφο βρήκε το μπαούλο και τους έσωσε. Τη Δανάη ερωτεύτηκε και ο Βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης. Στο τέλος η Δανάη έζησε με το γιο της ευτυχισμένη στη Τίρυνθα.

Δημοσθένης: Σπουδαίος Aθnvαίoς ρήτορας και πολιτικός της αρχειότητας. Προσπάθησε να ενώσει τις πόλεις της Ελλλάδας εναντίον της Μακεδόνιας απειλής. To όνομα του σημαίνει «η δύναμη του λαού».

Εκτορας: Γιoς του Βασιλιά της Tροίας Πριάμου και της Εκάβης, σύζυγος της Ανδρομάχης. Μία από τις πιο αξιοθαύμαστες μορφές της Ιλιάδας. Σπουδαίος πολεμιστής, ξεχωριστός, αγαπητός από τους θεούς. Τον σκότωσε ο Αχιλλέας για να εκδικηθεί για το θάνατο του Πάτροκλου και ατίμασε το πτώμα του. Το όνομα του σημαίνει «αυτός που προστατεύει την πόλη» .

Εύα: Η πρώτη γυναίκα που έπλασε ο Θεόs από το πλευρό του Αδάμ. Το όνο­μα της στα εβραϊκά σημαίνει «ζωντανή».

Ζήσης: Αντρικό όνομα που προέρχεται από την ευχή «να ζήσει». Το έδιναν στα αγόρια με την ευχή για μακροζωία.

Ζηνοβία: Ήταν Βασίλισσα της αρχαίας πόλης Παλμύρας στη Συρία. Το όνομα αυτό σημαίνει «η ζωή του Δία».

Ήβη: Είναι το όνομα της αιώνιας νιότης-ομορφιάς.

Ματθαίος: Είναι χριστιανικό όνομα. Ο Ματθαίος είναι ένας από τους ευαγγελιστές και μαθητής του Χριστού.Το όνομα σημαίνει «δώρο του θεού».

Ναταλία: Είναι όνομα Aγίας, συζύγου του Αγίου Ανδριανού που μαρτύρισε για την πίστη της στον Χριστό. Σημαίνει «γεννέθλια, ημέρα γέννησης».

Νικηφόρος: Πρόκειται για Βυζαντινό όνομα που αποδίδεται σε πολλούς αυτοκράτορες και στρατηγούς με πιο γνωστό τον Νικηφόρο Φωκά στρατηγό που έγινε και αυτοκράτορας του Βυζαντίου και νίκησε τους  Άραβες. Το όνομα σημαίνει «αυτός που οδηγεί σε νίκη».

Νικηφόρος: Πρόκειται για Βυζαντινό όνομα που αποδίδεται σε πολλούς αυτοκράτορες και στρατηγούς με πιο γνωστό τον Νικηφόρο Φωκά στρατηγό που έγινε και αυτοκράτορας του Βυζαντίου και νίκησε τους  Άραβες. Το όνομα σημαίνει «αυτός που οδηγεί σε νίκη».

Ναταλία: Είναι όνομα Aγίας, συζύγου του Αγίου Ανδριανού που μαρτύρισε για την πίστη της στον Χριστό. Σημαίνει «γεννέθλια, ημέρα γέννησης».

Νικηφόρος: Πρόκειται για Βυζαντινό όνομα που αποδίδεται σε πολλούς αυτοκράτορες και στρατηγούς με πιο γνωστό τον Νικηφόρο Φωκά στρατηγό που έγινε και αυτοκράτορας του Βυζαντίου και νίκησε τους  Άραβες. Το όνομα σημαίνει «αυτός που οδηγεί σε νίκη».

Ξανθίππη: Είναι το όνομα τns γυναίκας του Σωκράτη. Είναι το θηλυκό του Ξάνθιππος που σημαίνει «ξανθό άλογο».

Ξενοφώντας:  Αθηναίος  ιστορικός πολιτικός και στρατιωτικός, υπήρξε μαθητής του Σωκράτη και έγινε γνωστός με τη συγγραφή του έργου «Ελληνικά» που είναι συνέχεια του έργου του Θουκυδίδη, η «Κύρου Ανάβασις» είναι ένα ακόμη από τα γνωστά του έργα. Ξενοφών σημαίνει «λαμπρός, ευδιάκριτος».

Οφηλία: Ηρωίδα του Σαίξπηρ στο έργο «Άμλετ». Αγαπά τον Άμλετ, αυτός όμως αδιαφορεί και μετά τον θάνατο και του πατέρα της αυτοκτονεί.

Ορέστης: Γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας που σκότωσε τη μητέρα του για να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του. Σημαίνει «αυτός που ζει στα βουνά».

Παύλος: Απόστολος της Εκκλησίας που ασπάστηκε τον χριστιανισμό λίγα χρόνια μετά την Ανάσταση του Ιησού. Κήρυξε το λόγο Του σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο και ονομάστηκε «Απόστολος των Εθνών». Σημαίνει «μικρός».

Περσεφόνη: Κόρη της θεάς Δημήτρας και του Δία. Γοήτευσε τον Πλούτωνα τον θεό του κάτω κόσμου, ο oπoίoς μεταμφιεσμένος σε άλογο την απήγαγε. Η μητέρα της θρήνησε για την εξαφάνισή της και μαζί της όλη η φύση. Προκειμένου να αποφευχθεί η φυσική καταστροφή ο Αίας όρισε να βρίσκεται 6 μήνες  με τον άντρα  της και 6 μήνες με τη Δήμητρα. Τα διαστήματα αυτά συμβολίζουν την κακοκαιρία και την καλοκαιρία αντίστοιχα. Το όνομα σημαίνει «αυτή που προσφέρει αφθονία».

Ρωξάνη: Ήταν Αφγανή πριγκίπισσα και σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον οποίο έκανε και ένα γιο. Μετά το θάνατο του άντρα κατέφυγε στην Μακεδονία για να προστατευτεί αλλά τελικά και αυτή και δηλητηριάστηκαν από τον στρατηγό Κάσσανδρο. Σημαίνει «φωτεινή, λαμπερή».

Ραφαήλ: Το όνομα αυτό συναντάται στην Παλαιό Διαθήκη και αναφέρεται σε έναν από τους10 αγγέλους που μεταφέρουν τις  προσευχές των αγίων στο θεό. Σημαίνει «ο Θεός έχει θεραπεύσει».

Στυλιανός: Άγιος και προστάτης των βρεφών.

Σοφία: Βυζαντινό όνομα που το είχαν κυρίως βασίλισσες. Στην Ορθόδοξη εκκλησία ανήκει σε Αγία που μαρτύρησε επί του Αυτοκράτορα Ανδριανού. Σημαίνει «γνώση».

Τερέζα: Αγία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας  γνώστη για τα οράματά της. Σημαίνει «θερισμός, γονιμότητα».

Τιμόθεος: Aγιος και μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Σημαίνει «αυτός  που τιμά τον Κύριο».

Υάκινθος: Ήταν ο πολύ όμορφος, γιός του Λακεδαίμονα και της Σπάρτης.
Τον αγαπούσε ο Απόλλωνας και όταν πέθανε τον έκανε λουλούδι.

Υβόνη: Γυναικείο όνομα γαλλικής προέλευσης  που η ρίζα του σημαίνει «ήμερο έλατο».

Φίλιππος: Είναι τα όνομα του βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι λεγόταν και ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού. Σημαίνει «αυτός που αγαπά τα άλογα».

Φλώρα: Λατινικό όνομα που σημαίνει «θεά της άνοιξης και των λουλουδιών».

Χάρις: Oνομα που αποδιδόταν στις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης: την Θάλεια, την Ευφροσύνη και την Αγλαΐα. Εκφράζουν τη γοητεία, την ομορφιά, τη φύση, την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τη γονιμότητα.