Το παιδί μου βλέπει άσχημα όνειρα, πως να το ηρεμήσω;

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το παιδί μου βλέπει άσχημα όνειρα, πως να το ηρεμήσω; Παιδί 0-3 ετών

1743596_831793680213792_4584843175878110471_n

Οι εφιάλτες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, αφού ακόμα και τα μωρά μπορεί να έχουν καλά και άσχημα όνειρα. Ωστόσο οι συχνοί εφιάλτες εμφανίζονται συνήθως στα παιδιά μετά τα 2 τους χρόνια. Η φαντασία τους καλπάζει, κάποιες φορές ένα παιδί μπορεί να φαντάζεται ότι πολλές άγνωστες εικόνες να είναι “τέρατα” και πολλά άλλα τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω, το θέμα μας όμως σήμερα είναι “Πως όταν το παιδί βλέπει άσχημα όνειρα μπορώ να το ηρεμήσω”;

Η γνωστή ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάντρα Καππάτου μας συμβουλεύει:

Συχνά τα παιδιά ξυπνούν τη νύχτα επειδή βλέπουν ένα άσχημο όνειρο που τους προκαλεί φόβο και αγωνία. Αυτό παρατηρείται μετά την ηλικία των 2 ετών.

H συχνότητα των «κακών ονείρων» αυξάνεται ως επακόλουθο του άγχους που βιώνει το παιδί για διάφορους λόγους κάποιες φορές λόγω της κούρασης που νιώθει έπειτα από έντονη δραστηριότητα και άλλες λόγω αλλαγής περιβάλλοντος.
Άλλοτε ξυπνά τρομαγμένο και άλλοτε διηγείται το άσχημο όνειρο την επόμενη μέρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, τα παιδιά δεν θέλουν να συζητήσουν για τον εφιάλτη τους μαζί σας, επειδή φοβούνται ακόμα και να το σκεφτούν. Προτιμούν, λοιπόν, να έρχονται στο κρεβάτι σας ή να κοιμούνται με τον ένα γονιό στο δωμάτιό τους. Aυτό, φυσικά, δεν βοηθά διόλου στη ριζική επίλυση του προβλήματος.
Οι γονείς έχετε τον κατάλληλο τρόπο να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τα όνειρα που του προξενούν φόβο. Όταν, τελικά, το παιδί καταφέρνει να αντιμετωπίζει τις άσχημες στιγμές στα όνειρά του, σταδιακά γίνεται ικανό να χειρίζεται δυσκολίες στην καθημερινότητά του.

Τι μπορείτε να κάνετε…

asxima-oneira

1.Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μην ανάψετε φώτα και μην φωνάξετε στο παιδί.

2.Xαϊδέψτε το ήρεμα και στοργικά μέχρι να ηρεμήσει.

3.Την άλλη μέρα, συζητήστε μαζί του για το όνειρο αυτό, αν φυσικά το επιθυμεί.

4. Προτρέψτε το να σας περιγράψει τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στον ύπνο του, τονίζοντάς σας ποια του φαίνονται εχθρικά και ποια φιλικά.

5.Προσπαθήστε να καταλάβετε πού βρίσκεται η ρίζα του φόβου του• μια ταινία που είδε στην τηλεόραση ή κάποιο αρνητικό περιστατικό που του συνέβη ή κάποια διένεξη μεταξύ σας κ.λπ.

6. Απομυθοποιήστε μαζί το φόβο του ζητώντας του, για παράδειγμα, να ζωγραφίσει το πρόσωπο που το τρόμαξε.

7.Προτείνετε στο παιδί να τροποποιήσει το σχέδιό του, να αλλάξει, δηλαδή, το όνειρο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, παρεμβαίνοντας στο σχέδιό του ή φτιάχνοντας
ένα καινούριο.

8.Εξηγήστε του ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και με όλα τα άσχημα όνειρά του.

  1. Mπορεί, επίσης, να γίνει φίλος με τους «κακούς».
  2. Yπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσει το φόβο του, όπως να καλέσει σε βοήθεια το σκύλο του ή τους γονείς, ή κάποιο άλλο πρόσωπο που νιώθει κοντά του.

11.Ξεκινώντας από αυτά τα παραδείγματα, το παιδί καταλαβαίνει ότι μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στα πρόσωπα που το τρομάζουν. Nα του θυμίζετε ότι, όταν κοιμάται, εκείνο είναι που διαθέτει όλη τη δύναμη, γιατί όλες οι περιπέτειες συμβαίνουν τελικά μόνο… στο όνειρό του!

12.Aν δείτε ότι οι φόβοι του παιδιού επιμένουν, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο.